CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ "GHEORGHE IACOMI" PIATRA NEAMŢ
Prima pagină
Gastronomie moldovenească
Site search Web search

(Tastaţi cuvintele cu diacritice)
powered by FreeFind
Gheorghe Iacomi
Obiective turistice:
  Lăcaşe de cult
 Monumente istorice
  Muzee şi case memoriale
  Parcuri naţionale, rezervaţii naturale
Unităţi de cazare
Staţiuni:
  Bălţăteşti
  Durău
  Neguleşti
  Oglinzi
Agrement:
 Turism ecvestru
 Pescuit sportiv
Ski
  Vânătoare
Diverse
Restaurante, baruri
 Agenţii de turism
 Transporturi
 Programul evenimentelor culturale
 Etnografie
 Hărţi
 Alte informaţii
Centre de informare
turistică din România

 Oraşe:
 Piatra Neamţ
 Roman
 Târgu Neamţ
Bicaz
 Roznov
Gastronomie moldovenească
Shopping
Săli de conferinţă
 
Alivenci - plăcinte cu brânză, ouă, mărar, mălai
Guguluf moldovenesc - plăcinte cu cartofi şi ceapă
Mălai - plăcintă cu brânză, ouă şi făină de porumb
Ouă cu hasmaţuchi - ouă fierte frecate cu ulei şi amestecate cu hasmaţuchi
Scrob cu ciuperci - omletă cu ciuperci
Ochiuri cu urzici/spanac - ouă ochiuri cu piuré de urzici/spanac
Borş ţărănesc - supă acră de carne şi multe legume
Borş de hribi - supă acră de ciuperci şi legume
Ciorbă ca la Humuleşti - supă de găină cu tăiţei
Pârjoale moldoveneşti - chiftele mari din carne tocată, ceapă, usturoi, cartof şi verdeţuri, prăjite în ulei
Dovlecei umpluţi - dovlecei umpluţi cu carne sau cu urdă, pregătiţi în cuptor
Tochitură ca la Hanu' Ancuţei - bucăţele de carne de porc prăjite servite cu brânză şi mămăligă
Pui cu mujdei - friptură de pui cu usturoi şi mămăligă
Pui călugăresc ca la Mănăstirea Secu - Mâncare de pui cu ciuperci, costiţă şi smântână
Pui cu smântână - Friptură de pui cu sos de smântână
Hârzob - păstrăvi afumaţi înveliţi în crengi de brad
Papanaşi fierţi - găluşte de brânză cu ou şi făină fierte şi servite cu smântână
Papară - mămăligă amestecată cu ouă, brânză şi smântână şi prăjită
Boţ - Brânză şi unt învelite în mămăligă
Vărzări - plăcintă cu varză acră
Iahnie de fasole - mâncare de fasole fiartă cu ceapă, usturoi, ardei, roşii şi mirodenii
Fasole făcăluită - piuré de fasople cu ceapă şi usturoi
Mere murate
Râşcovi muraţi - ciuperci murate eventual cu gogoşari
Clătite cu brânză/ spanac/ dulceaţă
Mucenici (sfinţi) - Prăjituri din aluat în formă de 8, unse cu miere şi nucă (se prepară de sărbătoarea religioasă 40 de Mucenici, pe 9 martie)
Pască - plăcintă cu brânză (se prepară de Paşti)
Plăcinte "poale-n brâu"- plăcinte dulci cu brânză
Învârtita ca la Pipirig - Plăcintă rulată cu mere, nuci sau brânză
Julfă - Plăcintă cu semninţe de cânepă şi nucă preparată de Crăciun
Tartă cu mure
Dulceaţă de coarne
Dulceaţă de cireşe amare
Sirop din muguri de brad
Afinată/Smeurată/Vişinată - Liquer de afine/smeură/vişine
Ţuică cu schinduc
Vinuri de Cotnari, Bohotin, Huşi,Vaslui, Tutova, Zeletin

Tochitură

Papanaşi

Plăcinte "poale-n brâu"

Hârzob

Pasca
Alte mâncăruri româneşti :
Mămăliga - fiertură groasă de făină de porumb
Mămăligă cu lapte
Balmoş - făină de porumb fiartă în unt, smântână (se mănâncă la stână)
Salată de vinete - vinete copate, tocate, amestecate cu ceapă şi ulei, se poate adăuga maioneză sau smântână
Ciuperci umplute - ciuperci fripte pe grătar,cu slănină şi brânză
Ardei copţi - salată de ardei copţi cu ulei şi oţet, eventual cu usturoi
Ardei umpluţi - mâncare de ardei umpluţi cu carne, ceapă, orez, verdeţuri
Ciorbă de perişoare - ciorbă cu chiftele de carne tocată
Preparate din porc : cârnaţi, caltaboşi, sângerete, tobă, slănină, chişcă, jumări
Piftie (Răcitură) - carne de porc fiartă cu usturoi şi răcită până când supa se întăreşte
Mici (Mititei) - chiftele din carne tocată cu usturoi şi mirodenii, fripte pe grătar
Drob de miel - măruntaiele mielului tocate împreună cu ceapă şi mirodenii şi pregătite la cuptor
Stufat de miel - mâncare de miel cu ceapă verde şi usturoi verde
Sarmale cu carne - carne tocată amestecată cu orez, ceapă, verdeţuri şi mirodenii învelită în frunze de varză murată sau proaspătă şi fiartă în cuptor
Sarmale cu brânză - urdă cu mărar învelită în foi de viţă şi fiartă în cuptor
Raţă pe varză - Friptură de raţă gătită pe varză în cuptor
Salată de boeuf - amestec de legume fierte, carne fiartă, murături şi maioneză
Ghiveci călugăresc - tot felul de legume tăiate, aşezate în straturi şi fierte în cuptor
Cozonac - Prăjitură din aluat cu nucă
Ţuică - băutură alcoolică din prune
Borş de perişoare

Piftie (răcitură)

Sarmale

Mici (mititei)

Cozonac