CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ "GHEORGHE IACOMI" PIATRA NEAMŢ
Piatra Neamţ Roman Târgu Neamţ Bicaz Roznov
Prima pagină
Roznov
Site search Web search

(Tastaţi cuvintele cu diacritice)
powered by FreeFind
Gheorghe Iacomi
Obiective turistice:
  Lăcaşe de cult
 Monumente istorice
  Muzee şi case memoriale
  Parcuri naţionale, rezervaţii naturale
Unităţi de cazare
Staţiuni:
  Bălţăteşti
  Durău
  Neguleşti
  Oglinzi
Agrement:
 Turism ecvestru
 Pescuit sportiv
Ski
  Vânătoare
Diverse
Restaurante, baruri
 Agenţii de turism
 Transporturi
 Programul evenimentelor culturale
 Etnografie
 Hărţi
 Alte informaţii
Centre de informare
turistică din România

 Oraşe:
 Piatra Neamţ
 Roman
 Târgu Neamţ
Bicaz
 Roznov
Gastronomie moldovenească
Shopping
Săli de conferinţă

A devenit oraş pe data de 22 octombrie 2003, având o populaţie de 9.315 locuitori (la 01.01.2007).
Este aşezat în depresiunea Cracău-Bistriţa, la confluenţa celor 2 râuri. Ca aşezare este menţionat pentru prima dată într-un act din timpul lui Alexandru cel Bun, datat 08.04.1419, iar numele satului Roznov este menţionat pentru prima oara într-un document din 18.04.1576, prin care Petru Şchiopul întăreşte Mânăstirii Bistriţa, dreptul de stăpânire a mai multor sate, între care şi Roznovul . Numele pare a veni de la renumele de Rosenhof (Locul cu trandafiri), preluat de localnici - în varianta Roznov - de la negustorii nemţi ce treceau pe aici. În a doua jumătate a sec. al XVII-lea, moşia Roznov intră în stăpânirea familiei Rosetti (Roset/Ruset), care şi-a adăugat numele locului (Roznovanu). Ultimul proprietar a fost colonelul Gh. Ruset-Roznovanu, absolvent al Şcolii de ofiţeri de la Sankt Petersburg şi fost prefect al judeţului Neamţ la sfârşitul sec. al XIX-lea.

Biserica Sf. Nicolae
Colonelul Gheorghe Ruset, prefect al judeţului Neamţ, a construit biserica în stil slavon-bizantin în 1884-1892, pe locul unei vechi ctitorii din 1759, a paharnicului Nicolae Ruset, în amintirea fiului sau, Alexandru, care a murit la 20 de ani, de pneumonie.
Edificiul reţine atenţia atât prin proporţiile sale monumentale, cât şi prin arhitectura sa neobişnuită ce nu are nimic comun cu lăcaşurile de cult specific moldoveneşti, fiind parcă decupat dintr-un peisaj al nesfârşitelor întinderi ruseşti. Pe un iconostas din dreapta naosului se află două icoane dăruite lui Roznovanu de marele duce Pavel Alexandrovici şi de ţarul Nicolae al II-lea. O altă icoană, îmbrăcată în argint, a fost donată de Leon Urusov, ambasador al Rusiei în mai multe ţări europene, iar printre cărţile de cult din patrimoniul bisericii se află şi o Evanghelie din 1644 scrisă în slavonă.

 

Muzeul Gheorghe Ruset Roznovanu
A fost infiintat in anul 2002, la demisolul Bisericii Sfantul Nicolae din Roznov, unde colonelul Roznoveanu a construit cripta pentru neamul Ruset Roznovanu.
Muzeul adaposteste cele mai frumoase obiecte vechi care, pana in anul 2002, au fost pastrate in biserica. Regasim aici, epoletii, lancea, banderolele, decoratiile de razboi si toiagul de majordom ale lui Roznovanu, dar si cele 11 monede primite ca urmare a participarii acestuia la razboi. Alaturi de acestea sunt expuse si vesminte vechi de 100 de ani, in culori naturale, fotografii, o copie a testamentului colonelului Roznovanu, cele doua icoane mari care au fost aduse din biserica ce a ars in anul 1944, a Maicii Domnului şi a Mantuitorului, dar si cele doua pisanii ale bisericii.
Tot aici, se afla si mormintele strabunilor si stramosilor lui Roznovanu, Iordache, Neculai Ruset Roznovanu, cu fiii lor si cu cei care au facut parte din familia Roznovanu. Muzeul mai cuprinde si busturile in marmura ale ctitorilor.

Unităţi de cazare

Pensiunea Akira** – Roznov, Str Tineretului, Nr 660,0233-665.727; 0755086595, http://www.pensiunea-akira.ro
6 camere duble, o camera tripla si 2 minigarsoniere
restaurant